Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que no descarti dels ajuts de ramaderia ecològica i conservació de races autòctones a nous beneficiaris ni limiti el de la gestió de prats i pastures als que es van beneficiar el 2017 d’altres ajuts anteriors relacionats, segons el que es desprèn el Projecte de Resolució dels ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE) per al 2018.
El sindicat considera injustificat i poc equitatiu que es neguin aquests ajuts a potencials nous perceptors que per l’activitat ramadera que realitzen compleixen amb els requisits necessaris per poder-hi accedir.
Unió de Pagesos recorda que la ramaderia de muntanya ha patit dificultats afegides, com el fet d’assumir costos relacionats amb la distància dels serveis, l’orografia, els danys de la fauna salvatge, el cens de la qual ha augmentat de manera considerable els últims anys, i els efectes de la greu sequera. Aquests problemes se sumen a l’eliminació de determinats ajuts destinats a aquests sectors.
Unió de Pagesos considera un contrasentit que d’una banda, el Departament organitzés el 2017 diferents grups de treball per fomentar la ramaderia ecològica a Catalunya i, d’altra banda, exclogui nous beneficiaris de la principal línia de foment de que disposa Agricultura, com són els ajuts a la ramaderia ecològica que venen cofinançats des d’Europa. A més, cal tenir en compte que des de l’1 de gener d’enguany la Política Agrària Comuna (PAC) admet criteris de selecció de naturalesa social.
Aquesta decisió d’Agricultura dificulta la reconversió d’explotacions ramaderes convencionals a ecològiques, ja que és en el període de reconversió quan els sobrecostos i el lucre cessant de fer ramaderia ecològica és més gran perquè pateixen una pèrdua de rendiment per seguir el mètode de producció ecològica però el producte final no es pot remunerar com a ecològic, atès que cal destinar-lo al mercat convencional fins finalitzar el període de reconversió.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Opina!