5 nov 2012

Les últimes pluges revitalitzen una temporada fluixa de bolets

Les últimes pluges i les temperatures relativament suaus del mes d'octubre han revitalitzat una temporada de bolets que es presentava més aviat fluixa, segons ha explicat a Agronotícies l'expert en micologia forestal i investigador del Centre Tecnològic Forestal (CTF) Juan Martínez de Aragón.
Martínez de Aragón ha explicat que les produccions de bolets "van augmentar considerablement" en les dos últimes setmanes d'octubre a bona part del territori català passant de 12 kg per hectàrea a una producció de 20 kg per hectàrea gràcies a l'arribada de les pluges i a les temperatures poc fredes, unes dades que s'han pogut conèixer gràcies a les parcel·les permanents instal·lades en boscos, una eina que serveix als investigadors com Martínez de Aragón per poder seguir la producció i la diversitat micològica setmana a setmana.
Pel que fa a les zones, el micòleg del CTF apunta que "l'àrea menys productiva, si no canvia la climatologia, serà el Pirineu", mentre que les zones on es podran trobar més bolets seran "el Prepirineu, la Catalunya central i el litoral". És, per tant, un bon any de bolets per a les zones compreses entre els 200 i els 1.500 metres, apunta l'investigador del CTF. Per tipologia de bolet, Martínez de Aragón explica que és un bon any per trobar "rovellons, llanegues, camagrocs, fredolics..." però no ha estat, de moment, any de ceps. En aquest sentit apunta que "en certes zones han començat a produir-se i si no arriba el fred es possible que en tinguem una producció interessant".
Caldrà veure doncs com afecta la climatologia dels pròxims dies a una temporada micològica que va començar fluixa, però amb bolets, principalment rovellons, "d'excel·lent qualitat", tal i com explica Martínez de Aragón, tot i que els que es poden trobar ara "tenen la mateixa qualitat que els d'anys anteriors"., i que ha anat augmentant les seves produccions amb unes condicions meteorològiques favorables.

Las últimas lluvias y las temperaturas relativamente suaves del mes de octubre han revitalizado una temporada de setas que se presentaba más bien floja, según ha explicado a Agronotícies el experto en micología forestal y investigador del Centre Tecnològic Forestal, Juan Martínez de Aragón.
Martínez de Aragón ha explicado que las producciones de setas "aumentaron considerablemente" en las dos últimas semanas de octubre en buena parte del territorio catalán pasando de 12 kg por hectárea a 20 kg por hectárea gracias a la llegada de las lluvias y a unas temperaturas poco frías para la época, unos datos que se han podido conocer gracias a las parcelas permanentes instaladas en bosques, una herramienta que sirve a los expertos como Martínez de Aragón para poder seguir la producción y la diversidad micológica semana a semana.
En lo referente a las zonas, el micólogo del CTF apunta que "el área menos productiva, sino cambia la climatología, será el Pirineo", mientras que las zonas en las que se podrán encontrar más setas serán "el Prepirineo, la Catalunya central y el litoral". Es, por lo tanto, un buen año de setas para las zonas comprendidas entre los 200 y los 1.500 metros, apunta el investigador del CTF. Por tipología de setas, Martínez de Aragón explica que es un buen año para encontrar "níscalos, llanegues, camagrocs, fredolics..." pero no es buen año, de momento, de ceps. En este sentido apunta que "en ciertas zonas han empezado a producirse y si no llega el frío es probable que tengamos una producción interesante".
Habrá que ver pues como afecta la climatología de los próximos días a una temporada micológica que empezó floja, pero con setas, especialmente níscalos "de excelente calidad", tal y como explica Martínez de Aragón, a pesar de que los que se pueden encontrar ahora "tienen la misma calidad que los de años anteriores" y que ha ido aumentando sus producciones con unas condiciones meteorológicas favorables".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...