5 jul 2012

El sector del vi, en contra del repartiment de fons europeus proposat des de Madrid


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) han subscrit, avui al matí a Barcelona, un posicionament conjunt contra la proposta de repartiment dels fons de la mesura de reestructuració i reconversió de la vinya.  Les organitzacions catalanes alerten que se segueixen prioritzant uns criteris obsolets on no es prima la producció de vi de qualitat.
 El sector vitícola català insisteix en demanar la regionalització del sobre estatal perquè Catalunya pugui disposar dels recursos econòmics en funció de les necessitats pròpies, i en cap cas s’hagi de competir pels recursos amb les altres Comunitats Autònomes i que a més Catalunya en surti perjudicada amb l’actual clau de repartiment.
 Tot i això, i davant la negativa del Ministeri d’Agricultura de repartir el pressupost global del Pla de Suport Nacional Vitivinícola per Comunitats Autònomes, es proposa que pel repartiment dels fons europeus destinats a la reestructuració de la vinya es prioritzi la producció de vins de qualitat produïts dins d’una Denominació d’Origen front la producció descontrolada per anar a destil·lació. El greuge patit fins a l’actualitat al repartiment d’aquests fons, que fa més de 10 anys que perdura, ara encara es vol incrementar més per part del Ministeri d’Agricultura (es vol reduir al voltant d’un 0,5% els fons que percep Catalunya) al prioritzar la superfície vitícola i la producció massiva front la qualitat del producte que dona més valor afegit. A més, des de fa 3 anys els viticultors catalans han de produir en condicions de competència deslleial com a conseqüència del pagament únic que reben els productors d’altres zones provinent de la producció de vi que es duia a destil·lació d’ús de boca.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultores i Ramaders de Catalunya (JARC) y la Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) han suscrito esta mañana en Barcelona un posicionamiento conjunto contra la propuesta de reparto de fondos de la medida de reestructuración y reconversión de los viñedos. Las organizaciones catalanas alertan de que se siguen priorizando unos criterios obsoletos donde no se prima el vino de calidad.
El sector vitivinícola catalán insiste en pedir la regionalización del sobre estatal para que Catalunya pueda disponer de recursos económicos en función de las necesidades propias, y en ningún caso deba competir por los recursos con las otras Comunidades Autonómas y que, además, Catalunya salga perjudicada con el actual sistema de reparto.
A pesar de ello, y ante la negativa del Ministerio de Agricultura de repartir el presupuesto global del Plan de Apoyo Nacional Vitivinícola por Comunidades Autonómas, se propone que  para el reparto de los fondos europeos destinados a la reestructuración de la viña se priorice la producción de vinos de calidad producidos dentro de una Denominación de Origen frente a la producción descontrolada para destilación. El agravio sufrido hasta ahora en el reparto de estos fondos, que, según los firmantes del comunicado, hace más de 10 años que dura, se incrementará todavía más, explican, al priorizar la superficie vitícolal y la producción masiva frente a la calidad del producto, lo que de da valor añadido. Además, dicen los firmantes, desde hace tres años los viticultores catalanes deben producir en condiciones de competencia desleal como consecuencia del pago único que reciben los productores de otras zonas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...