Per Montse Torres
Què passa amb els cereals i les matèries primes? Aquesta és la pregunta que es fa tothom últimament. El blat, el blat de moro, l'ordi, la soja... no paren de pujar i es situen en xifres mai vistes en aquestes èpoques de l'any. Però quines són les causes d'aquesta volatilitat del mercat? què fa que la farina de soja, per exemple, cotitzés ara a la Llotja de Barcelona un 60% més que durant la primera setmana de l'any?La resposta a aquestes preguntes sembla estar vinculada, com sovint passa en agricultura, a la climatologia. Un informe del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) ho explica per la davallada de la producció a nord-amèrica,que ha patit la pitjor sequera dels últims 25 anys i on es calcula que un 60% del territori esta afectat per la manca d'aigua, tal i com va explicar el secretari d'Agricultura, Tom Vilsack, aquest dimecres després de reunir-se a porta tancada amb Obama per tractar el tema.
Als EUA , de fet, s'havia pronosticat una collita rècord de blat, però la manca de pluja i les elevades temperatures, han canviat les tornes, provocant "una retallada dràstica de la producció", segons l'administració Obama. De fet, s'havia projectat unes exportacions de 48 milions de tones i finalment es quedaran en 40, el que suposa pràcticament la mateixa quota que al 2011 i per sota de la seva mitja històrica.
Aquesta podria ser una primera causa de l'augment de preus en el cas del blat. A la reducció de la producció als EUA, però, cal sumar-hi també la manca de subministres exportables de la zona del mar Negre, un altre dels grans productors mundials i afegir-hi també que Rússia i Kazajstán han patit igualment una retallada en la quantitat de blat que poden destinar a l'exportació.
En el cas del blat de moro, les cotitzacions als EUA s'ha incrementat contínuament des de maig, motivats també per un fre en les exportacions i per la mala collita, el que fa pensar a l'administració nord-americana que el preu es projecta amb forts augments als EUA.
Més espectacular és encara el cas de la soja que ha assolit recentment màxims històrics. La farina de soja va cotitzar la setmana passada a la Llotja de Barcelona un 60% més que durant la primera setmana de l'any, segons dades facilitades pel Departament d'Agricultura de la Generalitat. El seu augment imparable fa que els agricultors brasilers plantegin sembrar enguany 2,5 milions d'hectàrees més que l'any passat d'aquesta lleguminosa.(tal i com va explicar Agronotícies aquí), ja que els costos són baixos i els hi ofereix la major rendibilitat de la història, segons els analistes.
De fet, la majoria dels experts parlen de nous increments en els preus dels cereals, especialment a partir de l'agost i fins a finals d'any. Si bé, també s'adverteix de que la volatilitat del mercat fa molt difícil fer prediccions.
Qué pasa con los cereales i las materias primas? Esta es la pregunta que se hace todo el mundo últimamente. El trigo, el maíz, la cebada, la soja... no paran de subir y se sitúan en cifran nunca vistas. Pero cuáles son las causas de esta volatilidad del mercado? qué hace que la harina de soja, por ejemplo, cotizara la semana pasada en la Llotja de Barcelona un 60% más que durante la primera semana del año?
La respuesta a estas preguntas parece esta vinculada, como suele pasar en la agricultura, a la climatología. Un informe del Departamento de Agricultura de los EEUU (USDA) lo explica por el descenso de la producción en norteamerica, que sufre la peor sequía de los últimos 25 años i donde se calcula que un 60% del territorio está afectado por la falta de agua, tal y como explicó el secretario de agricultura Tom Vilsack, este miércoles después de reunirse a puerta cerrada con Obama para tratar el tema.
En los EEUU, de hecho, se había pronosticado una cosecha récord de trigo, pero la falta de lluvia y las elevadas temperaturas han cambiado las tornas provocando un "recorte drástico de la producción", según la administración Obama. Se habían proyectado unas exportaciones de 48 millones de toneladas de trigo y finalmente se quedarán en 40, lo que supone prácticamente la misma cuota que en 2011 y por debajo de su media histórica.
Esta podría ser una primera causa del aumento de precio en el caso del trigo. A la reducción de la producción de los EEUU, no obstante, hay que sumarle también la falta de suministros exportables de la zona del Mar Negro, otro de los grandes productores mundial y añadirle que Rusia y Kazajastán han sufrido igualmente un recorte en la cantidad de trigo que pueden destinar a la exportación.
En el caso del maíz, las cotizaciones en EEUU se han incrementado continuamente desde el pasado mes de mayo, motivadas también por el freno en las exportaciones y por la mala cosecha, lo que hace pensar a la administración Obama que el precio se proyecta con fuertes aumentos en los Estados Unidos.
Más espectacular es todavía el caso de la soja, que roza sus máximos históricos. La harina de soja cotizó la semana pasada en la Llotja de Barcelona un 60% más que durante la primera semana del año, según datos facilitados por el Departament d'Agricultura de la Generalitat. Su aumento imparable hace que los agricultores brasileños se planteen sembrar este año 2,5 millones más de hectáreas que el año pasado de esta leguminosa (tal y como ya explicó Agronotícies aquí), ya que los costes son bajos y les ofrece la mayor rentabilidad de la historia, según los analistas.
De hecho, la mayoría de estos expertos hablan de nuevos incrementos en el precio de los cereales, especialmente a partir de agosto y hasta finales de año. Si bien, también advierten de que la volatilidad del mercado hace muy difícil realizar predicciones.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Opina!