El grup creat pel comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, per analitzar la situació del sector vitivinícola i, especialment, la seva liberalització ha començat avui a Brussel·les els primers debats amb l'objectiu de fer una radiografia del sector, sobretot després de que 14 països demanessin prorrogar "els drets de plantació", que actualment restringeixen el cultiu de les vinyes i que estava previst eliminar l'any 2015.
De fet, Ciolos va crear un grup considerat d'alt nivell, que es reunirà quatre vegades durant els propers mesos, per tractar aquest tema arran de les peticions de pròrroga de 14 estats membres, entre els que es troben els principals productors de vi (com França, Itàlia, Espanya o Portugal, entre d'altres). Aquests països consideren que l'eliminació dels drets de plantació afavorirà als grans grups en detriment dels petits productors, el que a la pràctica, suposarà, segon diuen, primar el vi industrial per sobre del vi de qualitat.
Tot i la voluntat del comissari de crear aquest grup, algunes fonts apunten a que la UE no té cap intenció de paralitzar l'eliminació dels drets de plantació, una mesura que ha d'entrar en vigor al 2015, tot i que es pot aplaçar fins al 2018.
El grupo creado por el comisario europeo de Agricultura, Dacian Ciolos, para analizar la situación del sector vitivinícola y, especialmente, su liberalización ha empezado hoy en Bruselas los primeros debates con el objetivo de realizar una radiografía del sector, sobretodo después de que 14 países pidiesen prorrogar los "derechos de plantación", que actualmente restringen el cultivo de viñas y, que estaba previsto eliminar en 2015.
De hecho, Ciolos creó un grupo, considerado de alto nivel, que se reunirá cuatro veces en los próximos meses, para tratar este tema a raíz de estas peticiones de prorroga de 14 estados miembros, entre los que se encuentran los principales productores de vino (como Francia, Italia, España o Portugal, entre otros). Estos países consideran que la eliminación de los derechos de plantación favorecerá a los grandes grupos en detrimento de los pequeños productores, lo que, a la práctica se traducirá, según afirman, en primera el vino industrializado por encima del vino de calidad.
A pesar de la voluntad del comisario de crear este grupo, algunas fuentes apuntan que la UE no tiene ninguna intención de paralizar la eliminación de los derechos de plantación, una medida que debe entrar en vigor en 2015, a pesar de que es aplazable hasta 2018.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Opina!