Els cereals han patit un fort augment en els últims mesos, tant és així que entre juny i juliol el preu del blat i el del blat de moro es van incrementar en un 25% cadascun. Un considerable augment que també es va notar en el preu de la soja (amb un increment del 17%), que va assolir xifres històriques. La forta sequera que pateixen els EUA (l'episodi de manca de pluja més greu dels últims 25 anys, segons el propi responsable d'Agricultura nord-americà) és la principal causa d'aquest augment a la que cal sumar-hi la sequera que també afecta a d'altres importants zones productores, com els països del Mar Negre (Rússia, Ucraïna i Kazajastàn), un dels grans exportadors mundials de gra. No obstant això, a aquest còctel caldria afegir-hi també un altre ingredient: els moviments especulatius, que generen encara més convulsions en un mercat ja de per si volàtil.
Davant d'aquesta situació, la preocupació per l'increment dels preus dels aliments és cada vegada més gran. És per això que el G-20 estudia una reunió d'urgència per tractar específicament aquest tema. La reunió es faria a través del Fòrum de Resposta Ràpida, una eina que es va crear l'any passat dins del Sistema d'Informació de Mercats Agraris per actuar en casos com aquest
En cas de celebrar-se, aquesta reunió tindria lloc a finals de mes o a principis d'octubre, segons diverses fonts, ja que el G-20 esperaria a l'informe WASDE de setembre (document mensual que fa el departament d'Agricultura dels EUA amb les previsions de collita) que està previst que es publiqui el pròxim dimecres.
La reunió del G-20 tindria com a objectiu convèncer als països de que no limitin les exportacions, ja que això genera pànic en el mercat i contribueix a l'augment de preus. De moment però, Rússia ja ha anunciat que no posarà límits a les seves exportacions que seran d'entre 10 i 14 milions de tones (sobre una producció d'entre 70 i 75 milions de tones).
Los cereales han sufrido un fuerte aumento en los últimos meses, tanto es así que entre junio y julio el precio del trigo y el del maíz se incrementaron en un 25% cada uno. Un considerable aumento que también se notó en el precio de la soja (con un incremento del 17%), que alcanzó cifras récord. La fuerte sequía que sufren los EEUU (el episodio de falta de lluvias más grave de los últimos 25 años, según el propio responsable de agricultura norteamericano) es la principal causa de este aumento, a la que habría que añadir la sequía que también sufren otras importantes zonas productoras, como los países del Mar Negro (Rusia, Ucrania y Kazajastán), uno de los principales exportadores de grano del mundo. Sin embargo, a este cóctel habría que añadirle también otro ingrediente: los movimientos especulativos, que generan todavía más convulsiones en un mercado ya de por sí volátil.
Ante esta situació, la preocupación por el incremento de los precios de los alimentos es cada vez mayor. Es poreso que el G-20 estudia una reunión de emergencia para tratar específicamente este tema. La reunión se haría a través del Foro de Respuesta Rápida, una herramienta que se creó el año pasado dentro del Sistema de Información de Mercados Agrarios para actuar en casos como éste.
En caso de celebrarse, esta reunión tendría lugar a finales de mes o a principios de octubre, según diversas fuentes, ya que el G-20 esperaría el informe WASDE de septiembre (documento mensual que realiza el departamento de Agricultura de los EEUU con las previsiones de cosecha) que está previsto que se publique el próximo miércoles.
La reunión del G-20 tendría como objetivo convencer a los países de que no limiten las exportaciones, ya que esto genera pánico en el mercado y contribuye al aumento de los precios. De momento, sin embargo, Rusia ya ha anunciado que no pondrá limites a sus exportaciones, que serán de entre 10 y 14 millones de toneladas (sobre una producción de entre 70 y 75 millones).
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Opina!