15 nov 2012

UP assegura que "en cap cas" la independència suposaria perdre les ajudes agràries de la UE

Unió de Pagesos ha assegurat avui que en cap dels escenaris en els quals es donés un possible procés d'independència de Catalunya "no hi hauria cap motiu" perquè la pagesia, l'agroindústria o el món rural de Catalunya hagués de deixar de rebre els ajuts agraris, ja que aquestes subvencions, com ara la PAC, "no perillarien".
Així de contundent s'ha mostrat el sindicat, responent a una de les preguntes que més s'han fet els pagesos en sentir parlar d'independència: Perdrem la PAC? Doncs sembla que la resposta és no. Almenys així ho diu UP; que ha analitzat tres possibles escenaris que acabarien amb la independència de Catalunya. El primer d'ells seria que s'arribés a la independència a través d'un procés sense acord amb l'Estat Espanyol, però ajustat al dret internacional. En aquest cas, diu UP que es generaria una situació transitòria en la qual seria imprescindible la reforma per unanimitat dels tractats de la Unió Europea per recollir-hi el nou estat. En aquest cas, segons el sindicat, els ajuts a la pagesia s'anirien cobrant a compte de les aportacions que Catalunya no podria fer a la UE en no existir els mecanismes institucionals per fer-la efectiva.
Un segon supòsit que ha analitzat UP és què passaria si Catalunya arribés a la independència per una declaració unilateral no ajustada al dret internacional. En aquest cas, diu el sindicat, caldria esperar a una ampliació de la UE per formar-ne part. Tot i això, a Catalunya s'hauria de seguir aplicant el dret europeu per poder tornar a ser membre (una de les premisses bàsiques per assolir-ho). En no ser reconegut com a membre, no es generaria l'obligació de contribuir al sosteniment de la Unió Europea mentre no s'incorporés. Per tant, Unió de Pagesos considera que el nou estat podria fer front als pagaments equivalents a la PAC, ja que, "fins i tot disposaria d'un marge econòmic folgat amb els tributs recaptats, en no haver de pagar a la UE fins a la seva incorporació". En aquest segon cas, doncs, seria el govern del nou estat el que pagaria l'equivalent a la PAC mentre no s'incorporés a la UE:
Finalment, Unió de Pagesos ha analitzat què passaria amb els ajudes en el cas de que s'arribés a la independència mitjançant un procés pactat amb l'Estat espanyol. Si es donés aquesta situació, diu UP, "tampoc perillarien els ajuts a la pagesia", doncs hi hauria una continuitat jurídica en la PAC entre la situació prèvia i la posterior. En aquest sentit, recorda que la UE rep finançament dels estats a partir de l'IVA que recpata, dels aranzels que es cobren a les importacions i un participació en funció del PIB. Catalunya representa prop del 20% del total de la de l'Estat espanyol.
L'equip tècnic del sindicat ha elaborat un informe complet amb aquests tres supòsits arran de la preocuapció entre el sector per un possible escenari d'independència i sense que s'expliqués de forma clara quin seria el futur de la PAC si es donés aquest cas.

Unió de Pagesos ha asegurado hoy que en ninguno de los escenarios en los que podría darse un posible proceso de independencia de Catalunya "no habría ningún motivo" para que la agricultura, la agroindustria o el mundo rural catalán tuviera que dejar de recibir las ayudas agrarias, ya que estas subvenciones, como la PAC, "no peligrarían".
Así de contundente se ha mostrado el sindicato respondiendo a una de las preguntas qué más se han hecho los agricultores catalanes cada vez que oyen hablar de independencia: Perderemos la PAC? Pues parece que la respuesta es no, al menos así lo asegura UP, que ha analizado tres posibles escenarios que acabarían con la independencia de Catalunya. El primero de ellos sería que se llegar a la independencia a través de un proceso sin acuerdo con el Estado español, pero ajustado al derecho internacional. En este caso, dice UP, se generaría una situación transitoria en la que sería imprescindible la reforma por unanimidad de los tratados de la Unión Europea para recoger el nuevo estado. En este caso, según el sindicato, las ayudas a la agricultura se irían cobrando a cuenta de las aportaciones que Catalunya no podría hacer a la UE al no existir los mecanismos institucionales para hacerlo efectivo.
Un segundo escenario que ha analizado UP es que Catalunya llegara a la independencia por una declaración unilateral no ajustada al derecho internacional. En este caso, explica UP, habría que esperar a una ampliación de la UE para formar parte del grupo. Sin embargo, en Catalunya debería seguir aplicándose el derecho europeo para poder volver a ser miembro (una de las premisas básicas para conseguirlo). Al no ser reconocido como miembro, no se generaría la obligación de contribuir al sostenimiento de la UE mientras no se incorporara. Por lo tanto, UP considera que el nuevo estado podría hacer frente a los pagos equivalente a la PAC, ya que," incluso dispondría de un margen económico holgado con los tributos recaudados al no haber de pagar a la UE hasta su incorporación".
Finalmente, Unió de Pagesos ha analizado qué pasaría con las ayudas de la UE en caso de que se llegara  a la independencia a través de un proceso pactado con el Estado español. Si se diera esta situacion, dice UP, "tampoco peligrarían las ayudas a la agricultura", pues existiría una continuidad jurídica en la PAC entre la situación previa y la posterior. En este sentido, recuerda que Catalunya aporta el 20% de lo que el Estado español destina a la UE (a través del IVA; las tasas a las importaciones y una participación en función del PIB).
El equipo técnico del sindicato ha elaborado un informe sobre este tema a raíz de la preocupación existente en el sector sobre qué pasaría con las ayudas de la PAC en el caso de una posible independencia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...