7 feb 2018

UP demana que no es limitin els ajuts de ramaderia ecològica i conservació de races autòctones

Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que no descarti dels ajuts de ramaderia ecològica i conservació de races autòctones a nous beneficiaris ni limiti el de la gestió de prats i pastures als que es van beneficiar el 2017 d’altres ajuts anteriors relacionats, segons el que es desprèn el Projecte de Resolució dels ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE) per al 2018.


El sindicat considera injustificat i poc equitatiu que es neguin aquests ajuts a potencials nous perceptors que per l’activitat ramadera que realitzen compleixen amb els requisits necessaris per poder-hi accedir.

Unió de Pagesos recorda que la ramaderia de muntanya ha patit dificultats afegides, com el fet d’assumir costos relacionats amb la distància dels serveis, l’orografia, els danys de la fauna salvatge, el cens de la qual ha augmentat de manera considerable els últims anys, i els efectes de la greu sequera. Aquests problemes se sumen a l’eliminació de determinats ajuts destinats a aquests sectors.

Unió de Pagesos considera un contrasentit que d’una banda, el Departament organitzés el 2017 diferents grups de treball per fomentar la ramaderia ecològica a Catalunya i, d’altra banda, exclogui nous beneficiaris de la principal línia de foment de que disposa Agricultura, com són els ajuts a la ramaderia ecològica que venen cofinançats des d’Europa. A més, cal tenir en compte que des de l’1 de gener d’enguany la Política Agrària Comuna (PAC) admet criteris de selecció de naturalesa social.

Aquesta decisió d’Agricultura dificulta la reconversió d’explotacions ramaderes convencionals a ecològiques, ja que és en el període de reconversió quan els sobrecostos i el lucre cessant de fer ramaderia ecològica és més gran perquè pateixen una pèrdua de rendiment per seguir el mètode de producció ecològica però el producte final no es pot remunerar com a ecològic, atès que cal destinar-lo al mercat convencional fins finalitzar el període de reconversió.  

Tretze empreses catalanes, presents a la fira Fruit Logística de Berlín

Tretze empreses catalanes del sector de la fruita participaran des d'avui i fins al 9 de febrer en la fira 
fira Fruit Logística, el certamen més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i les hortalisses, que té lloc a Berlín (Alemanya).

Les empreses participaran en el certamen de la mà de Prodeca i del departament d'agricultura, que, a més, mostra a Fruit Logística els programes de R+D per a aquest sector que desenvolupa l'IRTA.

L’àmplia representació d’empreses catalanes a Fruit Logística cobreix la totalitat de les famílies de productes fructícoles cultivats a Catalunya: fruita de pinyol, fruita de llavor, i cítrics. A més, el calendari de comercialització de la fruita catalana abasta tot l’any, ja que les centrals fructícoles compten amb una important capacitat frigorífica.
Seguint la línia habitual dels darrers anys, l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa i un exemple de producció i treball de qualitat.
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat líder mundial en aquest sector. En la darrera edició hi van participar 3.077 expositors de 84 països, amb una afluència de 76.238 de 130 països de l’àmbit de la comercialització, la importació, i la distribució. El total de superfície d’exposició serà enguany de 124.820 m2.

Les empreses catalanes participants a Fruit Logística són:

Actel Grup, de Lleida
Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), de Lleida
Catafruit - Grupo Català, de La Portella (Segrià)
Cítrics Terres de l’Ebre, de Camp-Redó (Baix Ebre)
Copa Fresh SA, de Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben SL, de Lleida
Diego Martínez, de Barcelona
Fructícola de L’Empordà -  IGP Poma de Girona, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà)
Fruites Font, de Torres de Segre (Segrià)
Girona Fruits SCCL - IGP Poma de Girona, de Bordils (Gironès)
Giropoma – Costa Brava - IGP Poma de Girona, d’Ullà (Baix Empordà)
Mercabarna
Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)

Un sector agrari de pes a Catalunya

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització.
Catalunya és la comunitat autònoma que més fruita dolça produeix. Prop de 50 mil hectàrees del total de les seves terres de cultiu es destinen a plantacions de fruita. La poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 30-35 % del préssec i la nectarina que es produeix a l’Estat és catalana. Altres cultius, com la cirera, la pruna i l’albercoc són menys representatius i no superen el 10% de la producció estatal.
Ateses les característiques edafoclimàtiques, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites de gran qualitat i molt apreciada en els mercats internacionals. I aproximadament, el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora.

Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són els de l’Europa Occidental que pertanyen a la Unió Europea, com ara Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Bèlgica o Regne Unit. No obstant això, diversos països de l’Est europeu, alguns d’ells també països comunitaris (Polònia, Rússia, Bielorússia, Lituània, Eslovàquia... ), són un gran mercat i alguns països àrabs (Algèria, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units...) han anat creixent els darrers anys. En pera, destaquen com a països receptors Itàlia, principalment, a més de França, Alemanya, etcètera. També s’envia peres a Brasil, Israel o Aràbia Saudita. Finalment, en poma, cal destacar França com a principal país destinatari; i en menor mesura també hi ha exportacions a Portugal, Alemanya i Regne Unit o a Algèria, Aràbia Saudita, i Marroc.

La DO Montsant presenta els seus vins a Hamburg

La Denominació d’Origen Montsant acaba de finalitzar la primera de les missions internacionals de 2018 que l’ha portat fins a Hamburg per presentar els seus vins en un acte dirigit als professionals alemanys del sector.



Aquesta missió comercial, organitzada pel Consell Regulador amb el suport de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions de Catalunya a Berlín en el marc del programa Catalan Wines d’ACCIÓ, ha finalitzat amb èxit pel que fa als 11 cellers que han participat (Acústic Celler, Celler Cal Bessó, Celler Capçanes, Cooperativa Falset Marçà, Mas de l’Abundància, Celler Masroig, Celler Pascona, Cellers Sant Rafel, Celler Vendrell Rived, Vinyes d’en Gabriel i Vinyes Domènech), i que fan una valoració molt positiva de l’experiència, amb un perfil més que interessant pel que fa als assistents als diferents actes de la jornada, principalment professionals del canal HORECA, premsa i touroperadors, així com un bon nombre d’importadors i distribuïdors.

La jornada, que es va celebrar a l’Internationales Maritimes Museu Hamburg (Museu Marítim Internacional d’Hamburg), arrencava amb una Masterclass amb tast de zonificació a càrrec de la sommelier Yvonne Heistermann, qui va ser l’encarregada també d’impartir 3 seminaris més al llarg de la tarda. Aquests petits tastos a peu de fira, centrats en els vins Montsant, van tenir una molt bona acollida entre els participants, i van permetre aprofundir en el coneixement de la DO Montsant, les seves característiques, i les metodologies de treball a la vinya i el celler.

Aquesta acció, que s’emmarca en l’estratègia de promoció internacional de la DO Montsant per continuar projectant la marca i els vins Montsant més enllà de les nostres fronteres, compta amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural de la Unió Europea.


5 feb 2018

UP creu que en les propostes del grup de treball impulsat pel Ministeri per combatre la crisi de la fruita dolça hi ha marge per iniciar un pla d’arrencada

Unió de Pagesos considera, després d’analitzar el document de propostes per a la millora del sector de la fruita dolça elaborat pel grup de treball impulsat pel Ministeri d’Agricultura, que hi ha marge per acordar el Pla d’arrancada proposat pel sindicat. Tal com indica el document de propostes, es tracta d’un document de treball i no prejutja la posició final del Ministeri. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que, al contrari del que demanen altres organitzacions agràries, el pla d’arrancada proposat pel sindicat ha de finançar-se a través de les mesures extraordinàries per fer front al veto rus articulades des d’Europa i no a través dels Pressupostos Generals de l’Estat.

El sindicat insisteix en que cal reclamar mesures extraordinàries de pertorbació del mercat per al 2018 a la Comissió Europea, ja que continua el veto rus a les importacions de fruita europees. El veto rus ha tingut una especial repercussió en el préssec i la nectarina perquè el mercat d’aquest país era emergent i s’hi havien dedicat molts esforços. A més, el caràcter perible d’aquesta fruita dificulta l’accés a nous mercats perquè la distància que impliquen les exportacions és un factor limitant, i fa que siguin molt sensibles als desequilibris entre l’oferta i la demanda, com el provocat pel veto rus. Així mateix, l’inici del veto va coincidir amb l’entrada en plena producció de moltes plantacions que s’havien reconvertit entre el 2006 i el 2011, desequilibrant-se encara més l’oferta amb la demanda i agreujant la situació de pertorbació de mercat.

Unió de Pagesos proposa utilitzar els recursos comunitaris de mesures excepcionals per fer front al veto rus i, en comptes de retirar la producció, que s’articuli un pla voluntari de limitació de la producció, amb l’arrencada de les plantacions, plantejament al qual no s’ha oposat el Ministeri. Tenint en compte que el 2017 es van destinar a retirades extraordinàries de préssecs i nectarines 7,88 milions d’euros que van permetre retirar 29.325 tones, si els mateixos recursos comunitaris s’haguessin dedicat a un pla voluntari per arrencar les plantacions es podrien haver retirat (i per un període mínim de 20 anys) més de 60.000 tones de en un any. Abans del veto rus, Espanya exportava al voltant de 60.000 tones l’any a Rússia i amb una tendència creixent. 

El sindicat considera positiu l’establiment de mesures a mitjà i llarg termini que afavoreixin la qualitat, la millora de la comercialització i la planificació de la producció, però alerta de que el sector necessita mesures d’impacte urgents, a curt termini, per poder fer front a la propera campanya. Per a Unió de Pagesos, l’única opció viable és la del pla d’arrencada.

Joan Miquel Canals, nou president de l'Associació Catalana d'Enòlegs

Joan Miquel Canals és el nou president de l'Assocació Catalana d'Enòlegs, tal i com es va decidir el passat dissabte, 3 de febrer durant  les Assemblees Generals Ordinàries  de l’Associació i del Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya al Celler de Sant Jaume dels Domenys.
D’acord amb els estatuts del col·legi i de l’associació es van celebrar eleccions per a la renovació de les juntes i es va acordar unificar els càrrecs principals de les juntes (president-degà, secretària i tresorer) en una de sola. 
Joan Miquel Canals va ser elegit nou president-degà per majoria absoluta. Canals, doctorat en Ciències Químiques per la Universitat Rovira i Virgili (URV), es professor de la facultat d’enologia de Tarragona i membre de diversos comitès d’avaluació de tasts de DO.
També és especialista en tasts i estudi del suro en els taps, així com en l’elaboració de vins escumosos.

Les juntes van quedar de la següent manera:
Junta de l'Associació Catalana d'Enòlegs:

President: Joan Miquel Canals Bosch
Vicepresident primer: Antoni Cantos Llopart
Vicepresident segon: Josep Anton Llaquet Isart
Vicepresident tercer: Gerard Llauradó Iborra
Secretària: Xènia Bonet Batet
Tresorer: Jaume Àrboles Sebastià
Vicetresorera: Núria Vilalta Moros
Vocal: Oscar Llombart Gispert
Vocal: Josep Mitjans Buxens
Vocal: Magda Anton Granell
Vocal: Jaume Notó Aparicio
Vocal suplent: Jaume Estruch Peret
Vocal suplent: Dario Jodar Castell
Vocal suplent: Enric Gil Tabios
Vocal suplent: Carles Playà Maset


Junta del Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya:

President-Degà: Joan Miquel Canals Bosch
Vicepresident-Vicedegà: Antoni Cantos Llopart
Secretaria: Xènia Bonet Batet
Tresorer: Jaume Àrboles Sebastià
Vocal: Montserrat Mallen i Vivó
Vocal: Jordi París Peralba
Vocal: Josep Anton Llaquet Isart
Vocal: Emili Esteve Puntí
Vocal: Pere Campos Osuna


En l’assemblea es comunica les dates per al proper Congrés dels Enòlegs i Enòlogues el qual es realitzarà el proper 27 i 18 d’Abril del 2018 i la temàtica serà sostenibilitat mediambiental en el sector vitivinícola.

29 ene 2018

El cens boví creix un 4% a Catalunya el segon semestre de 2017



La cabana bovina de Catalunya a novembre de 2017es va situar en 643.248 caps, el que representa un sensible augment (+4%) respecte les del cens del maig de 2017 i se situa en les xifres més altes de les últimes campanyes, segons dades de la Generalitat.



Per demarcacions, Lleida concetra el 48% dels caps de bestiar boví de Catalunya i és també la província catalana amb més vedells d'engreix (vedells menors de 12 mesos destinats al sacrifici). De fet, més de la meitat d'aquests animals (56,7%) que hi ha a Catalunya es troba a les comarques lleidatanes.


Girona, en canvi, és la demarcació on hi ha més vaques d'aptitud lletera (38%) y també d'aptitud càrnia (34,5%).












El cens porcí es manté a Catalunya durant el segon semestre de 2017


El cens porcí es va mantenir estable a Catalunya durant el segon semestre de 2017, segons dades de la Generalitat.

En el conjunt del territori hi ha 7,7 milions de porcs, essent Lleida la demarcació amb una major cabana porcina (2,16 milions d' animals).


Lleida és també la demarcació catalana amb més caps d'engreix i més reproductores.





La DO Empordà, nominada als Premis Verema 2017

La Denominació d'Origen Empordà ha estat nominada  en la categoria de millor denominació d'Espanya als Premis Verema 2017, que organitza aquest portal de referència d'aficionats al vi i a la gastronomia. La DO Empordà és una de les dotze denominacions nominades per aquest guardó al costat de les DO Alicante, Bierzo, Campo de Borja, Jerez, Manchuela, Montilla-Moriles, Navarra, Rias Baixas, Rioja, Utiel-Requena i Valencia. L'empordanesa és la única denominació catalana que ha estat seleccionada enguany per rebre aquest prestigiós guardó. 



La selecció dels dotze candidats com a millor denominació ha estat realitzada per l'equip de redacció de Verema tenint en compte els comentaris i notes de tast publicats pels usuaris en el portal Verema.com durant l'últim any, així com la trajectòria històrica i presència que han tingut en aquest portal. 

Dos cellers de la DO Empordà també opten a altres guardons d'aquesta edició dels premis. Es tracta del celler Peralada, que ha estat nominat en la categoria de celler amb millor trajectòria dels últims anys, i del celler Espelt Viticultors, que opta al premi millor vi dolç del 2017 amb el seu vi Espelt Airam. 

Verema.com ha posat en marxa un sistema de votació popular per escollir els millors de cada categoria (https://es.surveymonkey.com/r/premios-verema-2017). La data límit per participar-hi és el proper 4 de febrer. Els guanyadors es donaran a conèixer durant l'esdeveniment 'Experiencia Verama Valencia' que tindrà lloc a mitjans de febrer. 

La previsió d'inspeccions de la producció ecològica creix un 9% per al 2018

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) realitza una previsió anual de les auditories d'inspecció que s'efectuaran als operadors inscrits al registre de la producció ecològica a Catalunya. Durant 2018, es portaran a terme un total de 3.541 inspeccions de seguiment de la certificació, un 9,16% més que a la previsió de l'any 2017, que era de 3.244 auditories. A aquestes xifra se li sumaran al llarg de l'exercici altres tipus d'inspeccions que s'hauran de programar, ja sigui per nova inscripció o ampliacions, o per a les acreditacions específiques de Delinat i Biosuïsse (mercat suís) o Brasil, a més de les visites addicionals, ja siguin aleatòries -obligatòries per normativa- o dirigides.



A totes les comarques, menys a set, agumenten les inspeccions planificades. A una es mantenen, i a sis baixen. No obstant això, a dues d'elles (Bages i Moianès) baixa respecte l'any anterior perquè enguany incorporem estadísticament la nova comarca del Moianès, amb municipis que abans formaven part d'aquelles comarques.
Alt Penedès (amb 390), Segrià (228) i Garrigues (198) són les comarques amb més concentració d'inspecció de seguiment. Per contra, Segarra (25), Garraf (24) i Val d'Aran (12) són les que menys visites tenen programades.
El CCPAE realitza com a mínim una auditoria d'inspecció anual a cada operador inscrit al registre, per a verificar que compleixen la normativa europea i poden mantenir la certificació, ja siguin empresa agrària productora, elaboradora, comercialitzador majorista o minorista o importador/exportor de productes agroalimentaris sota les indicacions protegides de la producció ecològica.
El Consell, per altra banda, també realitza un procés d'autorització per a cada tipus de producte i el seu etiquetatge per a què pugui ser comercialitzat per l'inscrit amb totes les garanties de la producció ecològica per a les persones consumidores.

El CCPAE ja està elaborant les estadístiques del sector corresponents a l'any 2017, que seran presentades previsiblement al llarg del primer semestre de l'any.

27 ene 2018

El porcí tanca 2017 en 1,26 euros per quilo viu, 0,13 euros més que en el 2016



Unió de Pagesos valora positivament l’any 2017 pel que fa a la recuperació de preus del sector porcí, el valor mitjà dels quals (1,26 euros per quilo viu) ha augmentat respecte de la mitjana del 2016 i del 2015 a Mercolleida, que va ser els dos anys d’1,13 euros per quilo viu. L’increment del marge econòmic per al ramader, gràcies a l’augment de les cotitzacions i el manteniment de costos de producció, ha permès tancar un any positiu per al sector.

Tenint en compte que, segons SIP Consultors, la mitjana del cost de producció del 2017 va ser de 1,02 euros per quilo, valor que consolida la reducció en els últims anys, per als ramaders, el guany d’un porc el 2017 va ser d’uns 20 euros. Respecte al 2016, el cost de producció ha baixat una dècima. Aquesta disminució es deguda a l’alimentació i la millora d’eficiència. Des del 2013 i fins el 2017, segons SIP Consultors, el cost del pinso s’ha reduït de 2,79 a 2,60 quilos de pinso per quilo de carn produïda. Pel que fa a la prolificitat (nombre de garrins per truja a l’any), ha passat de 25,2 el 2013 a 27,4 el 2017.

Quant a la producció, segons dades provisionals del Departament d’Agricultura, fins a l’octubre del 2017 els escorxadors catalans van sacrificar un 2% menys d’animals que l’any anterior tot i que en l’àmbit estatal hi va haver un augment del 8% d’animals respecte al 2016.

Pel que fa a les exportacions, representen el 70% del total de la producció porcina catalana, i el 50% de l’estatal. Durant els nou primers mesos del 2017, segons Interporc, van créixer un 13% a l’Estat espanyol i van suposar 3.700 milions d’euros. França és el primer destí (244.447 tones), seguit de la Xina (242.721 tones). La previsió d’exportacions per al 2018, en canvi, és menys optimista a causa de l’encariment del dòlar respecte a l’euro.

D’altra banda, Unió de Pagesos considera que durant els propers anys els productors de porcí s’hauran d’adaptar als requisits del Decret d’ordenació ramadera, i als del nou Decret de fertilització i gestió de dejeccions ramaderes, que suposarà, entre altres, noves exigències mediambientals i implicarà haver d’afrontar noves inversions per adaptar-s’hi. Un altre dels reptes del sector serà el de continuar reduint l’ús d’antimicrobians.

26 ene 2018

LA DO Catalunya estrena nova imatge digital


La Denominació d’Origen Catalunya comença l’any nou renovant-se tant interna com públicament. Entre les dues novetats principals pel que fa al canvi d’imatge hi ha l’estrena d’una nova web, més visual i moderna, i la renovació del distintiu de qualitat.

Passada ja la frontera de la majoria d’edat, ara, en consonància amb els nous temps i amb la voluntat de renovació, la DO Catalunya estrena un nou distintiu per tal d’harmonitzar l’esforç en disseny i packaging dels productes dels més de 220 cellers. De línies més fines i amb els colors més actuals, tot i mantenir la línia cromàtica de la DO, el nou distintiu és un treball del prestigiós estudi barcelonès Xavier Bas Disseny.


Tot aprofitant aquest restyling, la DO Catalunya renova també la seva identitat digital mitjançant un nou web que neix amb vocació d’obrir-se al consumidor final, amb continguts d’interès general i no només específics sobre els vins de la DO. En la línia de la majoria de les accions de promoció de la DO Catalunya, el nou web persegueix que els usuaris puguin apropar-se i gaudir del món del vi català sense necessitat de ser experts, al mateix temps que allarguen la seva estada al web un cop hi accedeixen.

La nova web és fruit d’un procés de reflexió intern al voltant de la importància de tenir un aparador atractiu de cara al consumidor final i, en especial, pensant en els potencials consumidors joves, que tenen altres maneres d’accedir a la informació. Així, la nova web de la DO Catalunya prioritza la senzillesa, amb tocs més actuals i moderns, però sense deixar de banda el contingut. La imatge agafa més protagonisme a través de fotografies i vídeos, buscant una navegació més fluida. La simplicitat arriba també al domini (docat.cat) de manera que resulti més fàcil de recordar i més ràpid i directe.

Pel que fa a novetats en els continguts, la nova web incorpora una secció amb conceptes i curiositats lligats al món del vi, i pensats per al públic final. Amb un llenguatge planer i proper, aquesta secció busca fugir de la rigidesa que caracteritza habitualment el món del vi per arribar a aquells que busquen apropar-se a aquest món. També la secció de la DO Cat en Acció s’actualitza amb la voluntat de facilitar a l’usuari el coneixement de totes les acciones portades a terme per la DO, i que es poden consultar també en l’agenda disponible.

Un dels reptes de la DO Catalunya en el darrers anys ha estat l’aproximació als consumidors de vi més joves, per sota del 35/40 anys, que tot sovint identifiquen el vi com quelcom allunyat i elitista. És per això que accions com Vinòmics han estat tan importants en l’estratègia de la DO, i per això enguany es desenvoluparan el nous canals i suports, com ara el curt Bohèmia, dirigit per Anna Petrus, produït per Jordi Comelles, i basat en el Vinòmic homònim de David Morancho, el qual recorrerà festivals de cinema i curtmetratge dins i fora del país.

Els vins de la DO Terra Alta, a les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona de Morella

Els vins de la Denominació d’Origen Terra Alta se sumen un any més a les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona de Morella que, enguany celebren la seva 15a edició del 26 de gener a l’11 de març. Al llarg d’aquestes setmanes els assistents podran gaudir dels menús elaborats amb tòfona negra als principals restaurants de Morella, i participar dels tallers i showcookings que s’organitzaran als restaurants en col·laboració amb els cellers de la DO Terra Alta.


Les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona de Morella són tot un referent del turisme gastronòmic, ja que posen en valor la cuina típica de la zona i mostren la qualitat dels seus productes, i en especial d’un producte tan exclusiu com la tòfona, coneguda popularment com “el diamant negre”.

La inauguració de les jornades tindrà lloc avui divendres 26 a les 19:30h. a La Llotja de l’Ajuntament de Morella, a on es podran degustar alguns dels vins de la DO Terra Alta, que estaran presents també als restaurants per acompanyar els menús, així com als tallers i tastos que tindran lloc al llarg d’aquesta edició.

Tallers en format showcooking

En aquesta edició es recuperen de nou els tallers en format showcooking que alguns dels restaurants organitzen en col·laboració amb els cellers de la Terra Alta. Els tallers tindran lloc els divendres a les 20h, i serviran perquè els restauradors mostrin als assistents els secrets de la tòfona i la seva aplicació en la cuina, mentre que els cellers presentaran els seus vins per maridar els plats que es preparin durant el taller.

El primer dels maridatges tindrà lloc divendres 2 de febrer al restaurant Casa Roque i comptarà amb la participació del celler Vins del Tros. La setmana següent, divendres 9, serà el torn del Restaurant Vinatea i la proposta vinícola dels cellers Sant Josep Vins i Altavins Viticultors. Ja al març, el dia 2, els protagonistes seran el Restaurant Faixero i la Pizzeria Lola, mentre que pel que fa als vins, la veu cantant la portarà el Celler Batea. I ja per finalitzar, divendres 9 de març, el Restaurant Daluan maridarà la seva cuina amb els vins del Celler Coma d’En Bonet i Bodegues Pinord.

Retroben al Parc Natural de Montsant una espècie de falguera en perill d'extinció després de 85 anys

El butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural ha publicat recentment el retrobament d’una falguera en perill d’extinció a l’àmbit del Parc Natural de Montsant, 85 anys després de la seva primera cita. Es tracta de l’Asplenium sagittatum, coneguda vulgarment com a llengua de cérvol, una espècie fàcil de reconèixer per la singularitat de la morfologia de les seves fulles, que viu a les fissures de les pedres, en indrets ombrívols de la muntanya i també a latituds més baixes. 


Aquesta planta es va identificar per primer i últim cop al parc a la boca d’un avenc l’any 1929, de la mà del doctor Prudenci Seró, un dels primers naturalistes, natural de Cabacés, que va estudiar la flora de la zona. Es va especialitzar en briòfits, i va aconseguir crear un herbari amb les 500 plantes més corrents de l’indret entre els anys 1945 i 1961.
Posteriorment, els treballs exhaustius dels doctors Julián Molero i Roger Pascual el 1976 i 2007, respectivament, no van servir per retrobar l’espècie. Tampoc les cerques impulsades pel Parc Natural de Montsant entre el 2009 i el 2014. Va ser l'any 2014 quan el doctor Roger Pascual la va retrobar, guiat fins a l’avenc per Josep Ramon Miró, veí de Cabacés.
A més de la falguera, el butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural ha publicat 29 cites noves i altres dades d'interès de la flora del massís de Montsant, aportades pel doctor Roger Pascual. D’aquesta manera, augmenten fins a 1.305 el nombre d’espècies de flora vascular al parc de Montsant, convertint-lo en  un dels indrets amb més biodiversitat de Catalunya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...