La soja prové del continent americà Foto: Traxco |
De Saja no veu, doncs, tan preocupant el conflicte entre Espanya i Argentina, com "l'imprevisible comportament dels mercats" i, creu, que, en cas de que es produís un conflicte comercial entre els dos països, com ha passat amb el biodièsel, el sector del pinso podria capejar el temporal, ja que sovint es compra amb mesos d'antelació i a partir del juny, el mercat argentí ja no no és l'origen de la soja que arriba a Espanya, que durant el segon semestre de l'any procedeix dels Estats Units.
Així mateix, De Saja ha recordat també la importància de la soja en l'elaboració de pinsos compostos per animals i el fet de que Espanya, tot i ser una potència en la fabricació de pinsos, depèn completament de les importacions per abastir-se d'aquest producte. En aquest context de dependència, Argentina juga un paper molt important, ja que dels 4,5 milions de tones de soja que Espanya importa cada any gairebé la meitat (entre 2 i 2,5 milions de tones anuals) procedeixen del país que dirigeix Cristina Fernández de Kirchner. La resta s'importen també del continent americà, ja que durant el primer semestre de l'any la soja que arriba a Espanya prové de Sudamèrica (Argentina, Brasil i, en menor mesura, Paraguai) i durant el segon semestre, dels Estats Units.
De Saja recorda la dificultat de substituir la soja com a proteïna a la formulació del pinso, tot i que s'esta reduint el seu percentatge, "s'ha passat d'un 40% a un 28% de mitja", explica. En aquest sentit, apunta que cada cop més s'aposta per alternatives com l'alfals, els pèsols, la farina de gira-sol o la colza, però insisteix en que encara "no hi ha possibilitat real de substituir la soja totalment".
De Saja no encuentra, pues, tan preocupante el conflicto entre España y Argentina como "el impredecible comportamiento de los mercados" y cree que, en caso de que se produjera un conflicto comercial entre los dos países, como ha pasado con el biodiesel, el sector del pienso podría capear el temporal, ya que, frecuentemente se compra con meses de antelación y, partir de junio, el mercado argentino ya no es el origen de la soja que llega a España, que durante el segundo semestre del año procede de los Estados Unidos.
Asimismo, De Saja ha recordado también la importancia de la soja en la elaboración de piensos compuestos para animales y el hecho de que España, a pesar de ser una potencia en lo que a elaboración de piensos se refiere, depende totalmente de las importaciones para abastecerse de este producto. En este contexto de dependencia, Argentina juega un papel muy importante, ya que de los 4,5 millones de toneladas de soja que España importa cada año casi la mitad (entre 2 y 2,5 millones de toneladas anuales) proceden del país que dirige Cristina Fernández de Kirchner. El resto se importa también del continente americano, ya que durante el primer semestre del año la soja que llega a España procede de Sudamerica (Argentina, Brasil y, en menor medida, Paraguay) y durante el segundo semestre, de los Estados Unidos.
De Saja recuerda la dificultad de sustituir la soja como proteína en la formulación del pienso, a pesar de que se está reduciendo su porcentaje, "se ha pasado de un 40% a un 285 de media", explica. En este sentido, apunta que cada vez se apuesta más por alternativas como la alfalfa, los guisantes, la harina de girasol o la colza, pero insiste en que todavía "no hay posibilidad real de sustituir la soja totalmente".
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