4 may 2012

Els fabricants de pinsos creuen que el preu de la matèria prima continuarà pujant


La soja prové del continent americà                                                Foto: Traxco
Els fabricants de pinso creuen que el preu de la matèria prima, especialment el de la soja, continuarà pujant, tot i que no atribueixen tant aquest augment de preu al conflicte entre Espanya i Argentina (aquest país sud-americà és un dels principals productors de soja) com a les fluctuacions del mercat, "especialment en una conjuntura com l'actual, en la que hi ha escassos romanents pel balanç d'ajustament mundial entre oferta i demanda". Així ho ha explicat a Agronotícies, Jorge de Saja, director de la Confederación Española de Fabricantes de Alimentos Compuestos para Animales (Cesfac).
De Saja no veu, doncs, tan preocupant el conflicte entre Espanya i Argentina, com "l'imprevisible comportament dels mercats" i, creu, que, en cas de que es produís un conflicte comercial entre els dos països, com ha passat amb el biodièsel, el sector del pinso podria capejar el temporal, ja que sovint es compra amb mesos d'antelació i a partir del juny, el mercat argentí ja no no és l'origen de la soja que arriba a Espanya, que durant el segon semestre de l'any procedeix dels Estats Units.
Així mateix, De Saja ha recordat també la importància de la soja en l'elaboració de pinsos compostos per animals i el fet de que Espanya, tot i ser una potència en la fabricació de pinsos, depèn completament de les importacions per abastir-se d'aquest producte. En aquest context de dependència, Argentina juga un paper molt important, ja que dels 4,5 milions de tones de soja que Espanya importa cada any gairebé la meitat  (entre 2 i 2,5 milions de tones anuals) procedeixen del país que dirigeix Cristina Fernández de Kirchner. La resta s'importen també del continent americà, ja que durant el primer semestre de l'any la soja que arriba a Espanya prové de Sudamèrica (Argentina, Brasil i, en menor mesura, Paraguai) i durant el segon semestre, dels Estats Units.
De Saja recorda la dificultat de substituir la soja com a proteïna a la formulació del pinso, tot i que s'esta reduint el seu percentatge, "s'ha passat d'un 40% a un 28% de mitja", explica. En aquest sentit, apunta que cada cop més s'aposta per alternatives com l'alfals, els pèsols, la farina de gira-sol o la colza, però insisteix en que encara "no hi ha possibilitat real de substituir la soja totalment".



Los fabricantes de pienso creen que el precio de la materia prima, especialmente el de la soja, continuará subiendo, a pesar de que no atribuyen tanto este aumento al conflicto entre España y Argentina (este país sudamericano es uno de los principales productores de soja) como a las fluctuaciones del mercado, "especialmente en una coyuntura como la actual, en la que hay escasos remanentes por el balance de ajuste mundial entre oferta y demanda". Así lo ha explicado a Agronotícies, Jorge de Saja, director de la Confederación Española de Fabricantes de Alimentos Compuestos para Animales (Cesfac).
De Saja no encuentra, pues, tan preocupante el conflicto entre España y Argentina como "el impredecible comportamiento de los mercados" y cree que, en caso de que se produjera un conflicto comercial entre los dos países, como ha pasado con el biodiesel, el sector del pienso podría capear el temporal, ya que, frecuentemente se compra con meses de antelación y, partir de junio, el mercado argentino ya no es el origen de la soja que llega a España, que durante el segundo semestre del año procede de los Estados Unidos.
Asimismo, De Saja ha recordado también la importancia de la soja en la elaboración de piensos compuestos para animales y el hecho de que España, a pesar de ser una potencia en lo que a elaboración de piensos se refiere, depende totalmente de las importaciones para abastecerse de este producto. En este contexto de dependencia, Argentina juega un papel muy importante, ya que de los 4,5 millones de toneladas de soja que España importa cada año casi la mitad (entre 2 y 2,5 millones de toneladas anuales) proceden del país que dirige Cristina Fernández de Kirchner. El resto se importa también del continente americano, ya que durante el primer semestre del año la soja que llega a España procede de Sudamerica (Argentina, Brasil y, en menor medida, Paraguay) y durante el segundo semestre, de los Estados Unidos.
De Saja recuerda la dificultad de sustituir la soja como proteína en la formulación del pienso, a pesar de que se está reduciendo su porcentaje, "se ha pasado de un 40% a un 285 de media", explica. En este sentido, apunta que cada vez se apuesta más por alternativas como la alfalfa, los guisantes, la harina de girasol o la colza, pero insiste en que todavía "no hay posibilidad real de sustituir la soja totalmente".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...