16 may 2012

La UE diu que flexibilitzarà el "pagament verd" de la nova PAC

Imatge del Consell d'Agricultura de dimarts passat a Brussel·les
El Greening o pagament verd de la futura PAC, que pot suposar fins al 30% de les ajudes, s'ha convertit en un dels temes més polèmics de la reforma de la política agrària comuna. Tant és així, que aquest tema va centrar la reunió dels ministres d'Agricultura dels Estats Membres amb el comissari Dacian Ciolos del dimarts passat a Brussel·les. Segons diverses fonts, la UE estaria disposada a flexibilitzar algunes de les condicions d'aquesta mesura,després de les queixes de molts països.
En primer lloc, doncs, Brussel·les acceptaria deixar fora de l'obligació de diversificar cultius les explotacions de menys de 10 hectàrees (en la proposta inicial el límit per no fer rotacions de conreus era 3 hectàrees).També veuria amb bons ulls deixar-ne fora les finques de menys de 50 hectàrees que tinguin una part significativa en guaret o de pastures.
Així mateix, Brussel·les acceptaria modificar la definició de pastures permanents, de manera que es podrien incloure en aquesta categoria superfícies de pastura en les que els cultius herbacis no siguin predominants (com ara les zones de matolls). 
No obstant això, hi ha alguns punts en els que Ciolos no esta disposat a cedir. Per exemple, són punts no negociables que el pagament verd s'introdueixi en el primer pilar, que s'apliqui de manera homogènia a tots els productors de la UE, que s'apliqui sobre el 100% de les finques elegibles a pagaments i que el pagament verd suposi el 30% del total de les ajudes.


Les pastures, un dels temes que generen controvèrsia a la nova PAC
El Greening o pago verde de la futura PAC, que puede suponer hasta el 30% de las ayudas, se ha convertido en uno de los temas más polémicos de la reforma de la política agraria común. Tanto es así que este tema centró la reunión de los ministros de Agricultura de los Estados Miembros con el comisario Dacian Ciolos del martes pasado en Bruselas. Según diversas fuentes, la UE estaría dispuesta a flexibilizar algunas de las condiciones de esta medida, después de las quejas de muchos países.
En primer lugar, pues, Bruselas aceptaría dejar fuera de la obligación de diversificar cultivos las explotaciones de menos de 10 hectáreas (en la propuesta inicial el límite para no hacer rotaciones de cultivos era de 3 hectáreas). También vería con buenos ojos dejar fuera las fincas de menos de 50 hectáreas que tengan una parte significativa en barbecho o de pastos.
Asimismo, Bruselas aceptaría modificar la definición de pastos permanentes, de modo que se podrían incluir en esta categoría superficies de pasto en las que los cultivos herbáceos no sean predominantes (como zonas de matorrales).
No obstante, hay algunos puntos en los que Ciolos no está dispuesto a ceder. por ejemplo, son puntos no negociables que el pago verde se incluya en el primer pilar, que se aplique de manera homogénea a todos los productores de la UE, que se aplique sobre el 100% de las fincas elegibles a pagos y que el pago verde suponga el 30% del total de las ayudas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...