9 may 2012

La UE finançarà estudis sobre el nou viurs Schmallenberg, que ja afecta a més de 3.800 granjes d'Europa

Schmallenberg és el nom d'una ciutat alemanya de l'estat de Renania del Nord-Westfalia (al nor-oest del païs), però des de fa uns mesos és també la denominació amb la que es coneix un virus, fins ara desconegut, que ja ha afectat a 3.856 explotacions ramaderes d'oví, boví i caprí de vuit països de la Unió Europea. 
La situació ha causat certa preocupació entre els ramaders i les autoritats comunitàries, tot i que ja s'ha deixat clar que el virus no té incidència en humans i que afecta a un nombre limitat d'animals. Tot i això, des de la UE s'ha informat de que es destinaran tres milions d'euros a estudis sobre aquest virus per tractar de determinar els mecanismes que causen la infecció i les seves vies de transmissió.
Els primers casos es van donar prop de la ciutat de Schmallenberg, motiu pel qual es va fer servir el seu nom per batejar el virus, al novembre del 2011.Un  mes després ja s'havia detectat també als Països Baixos i a Bèlgica, i al gener d'aquest any ja s'havia estés al Regne Unit i a França. Poc després es van trobar focus en granges de Luxemburg i Itàlia i el passat 6 de març els tècnics de la Consejeria de  Agricultura de la Junta de Andalucía van alertar d'un possible cas en una granja mixta d'oví i caprí de Còrdova, que després van confirmar els anàlisis de laboratori, convertint-se així en el primer, i fins al moment únic focus a Espanya del virus Schmallenberg.
El virus, per al que no existeix vacuna o tractament específic, produeix malformacions congènites en corder i vedells i provoca febre, diarrea i avortaments en el bestiar.


Schmallenberg es el nombre de una ciudad alemana del estado de Renania del Norte-Westfalia (en el noroeste del país) pero desde hace unos meses es también la denominación con la que se conoce un virus, hasta ahora desconocido, que ya ha afectado a 3.856 explotaciones ganaderas de ovino, bovino y caprino de ocho países de la Unión Europea. La situación ha causado cierta preocupación entre los ganaderos y las autoridades comunitarias, a pesar de que ya se ha dejado claro que el virus no tiene incidencia en humanos y que afecta a un número limitado de animales. Sin embargo, desde la UE se ha informado de que se destinarán tres millones de euros a estudios sobre este virus para tratar de determinar los mecanismos que causan la infección y sus vías de transmisión
Los primeros casos se dieron cerca de la ciudad de Schmallenberg, motivo por el cual se usó su nombre para bautizar al virus, en noviembre de 2011. Un mes después ya se había detectado también en los Países Bajos y en Bélgica, y en enero de este año ya se había extendido al Reino Unido y a Francia. Poco después se encontraron focos en granjas de Luxemburgo e Italia y el pasado 6 de marzo los técnicos de la Consejería de Agricultura de la Junta de Andalucía alertaron de un posible caso en una granja mixta de ovino y caprino de Córdoba, que después confirmaron los análisis de laboratorio, convirtiéndose así en el primero y, hasta el momento, único foco en España del virus Schmallenger.
El virus, para el que no existe vacuna o tratamiento específico, produce malformaciones congénitas en corderos y terneros y provoca fiebre, diarrea severa y abortos en el ganado.







No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...