11 jul 2012

Alerten de que es podria patir una crisi del sector lacti a nivell europeu

L’augment de la producció mundial de llet i l’increment del cost de les matèries primeres, especialment alimentació animal per la mala collita de cereals a nivell global fa pensar que a Europa es podria repetir una crisi del sector lleter comparable a la de 2009, segons ha explicat Unió de Pagesos. Per això, des del sindicat català es demana a la Generalitat i al govern central que s'agilitzi l'aplicació de les mesures promeses al sector, per evitar així que una possible crisi enfosi encara més un sector ja tocat.

El sindicat denuncia que els preus percebuts pels productors catalans i espanyols estan a la cua dels de la Unió Europea, per la qual cosa és més vulnerable si es dóna una crisi de preus. Segons l’Observatori de la Llet de Catalunya, el preu mitjà de la llet percebut pel ramader el 2011 és de 0’33 euros per litre, la qual cosa està 5,6 cèntims per sota del mínim que caldria per cobrir el treball del ramader i els costos. De fet, els costos variables han augmentat un 8,85% des de 2010, i en concret els d’alimentació han augmentat un 9,1. En aquest sentit, el sindicat explica que el sector lleter català ha fet un gran esforç de tecnificació i professionalitat, que es tradueixen en un producte d’alta qualitat.
 Per tot aixó, UP demana a les administracions catalana i espanyola, que investiguin la formació de preus de venda de llet per part de la gran distribució, és a dir, si hi ha venda a pèrdues com a producte reclam i si hi ha un possible abús de posició dominant. També demana al Departament d’Agricultura apliqui un segell de proximitat, amb el qual tota la llet i productes làctics elaborats a partir de la llet produïda a Catalunya, es puguin diferenciar de la resta.

El aumento de la producción mundial de leche y el incremento del coste de las materias primas, especialmente de la alimentación animal por la mala cosecha de cereales a nivel global hace pensar que en Europa se podría repetir una crisis del sector lácteo comparable a la de 2009, según ha explicado Unió de Pagesos. Por eso, desde el sindicato catalán se pide a la Generalitat y al gobierno central que se agilice la aplicación de las medidas prometidas al sector, para evitar así que una posible crisis hunda más a un sector ya tocado.
El sindicato denuncia que los precios percibidos por los productores catalanes y españoles están a la cola de los de la Unión Europea, por lo que es más vulnerable si se da una crisis de precios. Según el Observatorio de la Leche de Catalunya, el precio medio de la leche percibido por el ganadero en 2011 es de 0,33 euros por litro, lo que supone 5,6 céntimos por debajo del mínimo necesario para cubrir el trabajo del ganadero y los costes. De hecho, los costes variables han aumentado un 8,85% desde 2010, y en concreto los de la alimentación han aumentado un 9,1. En este sentido, el sindicato explica que el sector lácteo catalán ha hecho un gran esfuerzo de tecnificación y profesionalidad, que se traduce en un producto de gran calidad.
Por todo ello, UP pide a las administraciones catalana y española que investiguen la formación de los precios de venta de la leche por parte de la gran distribución, es decir, si hay venta a pérdidas como producto de reclamo y si existe un posible abuso de posición dominante. También pide al Departament d'Agricultura que aplique un sello de proximidad con el que toda la leche y productos lácteos elaborados a partir de leche producida en Catalunya se puedan diferenciar del resto.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...