6 jul 2012

La pedregada del Pla d'Urgell va arrassar 25.000 hectàrees agrícoles




Molta fruita es troba ara a terra             Fotos: Dolors Capell
El dia després de la tempesta, quan arriba la calma és l'hora de fer valoracions. En el cas de les dues pedregades que ahir van afectar a les comarques de Lleida aquestes valoracions resultaran inevitablement catastrofistes, ja  les calamarsades va deixar anar tota la seva força sobre una superfície de 68.000 hectàrees, 25.000 de les quals, agrícoles i es calcula que l'afectació sobre els cultius, especialmente fruiters i camps de panís, oscil·la entre un 70 i un 100% en funció de la zona, ja que alguns municipis han quedat afectats en la seva totalitat i altres només han patit danys en algunes parcel·les, segons s'ha explicat des d'Unió de Pagesos.
Primeres estimacions 
 La primera estimació dels danys, facilitada pel Director General d'Alimentació i Indústries Alimentàries, Domènec Vila, que aquest matí ha visitat la zona afectada, parla de 25.000 hectàrees agrícoles afectades de cinc comarques (Urgell, Pla d'Urgell, Noguera, Garrigues i Segrià). principalment de fruita dolça com pera, poma, préssec, nectarina i paraguaià, així com blat de moro, blat tou, alfals, ordi, i ametlla, entre altres. 
El panís, també molt afectat
El director general ha remarcat el tamany considerable de la pedra caiguda en algunes zones, i l’afectació sobre el que s’està collint ara però també de cara a properes collites, a més del fet que en molts casos es tracta de plantacions joves, algunes de les quals s’hauran d’acabar arrancant i replantar-ne. El dany és doncs, en alguns casos, irreversible.


Davallada de la producció comercialitzable

Tot plegat suposarà, com ha reflectit el director general, “una important davallada de la producció comercialitzable”, i ha mostrat “la preocupació del Departament no només per l’afectació als conreus, sinó també per la repercussió a l’hora de poder abastir els mercats, i el fet que es veurà reduïda l’activitat de les centrals hortofructícoles", el que també suposarà una pèrdua de llocs de treball.

Unió de Pagesos, per la seva banda, ha recomanat als afectats que notifiquin les incidències a Agroseguro el més aviat possible, tot indicant la data prevista de collita (en cas de que no s'estigués collint) i si la pedregada ha causat la caiguda del fruit, ja que en aquest cas els pèrits d'Agroseguro s'han d'afanyar més per realitzar els peritatges per evitar que la fruita es pudreixi. 
En el cas de les parcel·les que s'estaven collint cal deixar una mostra representativa del 5%. El sindicat també demana que esl peritatges s'organitzin segons el calendari de maduració de les varietats, per prioritzar aquelles plantacions que ara s'estan collint.

El sindicat ha convocat per dilluns una assemblea al Teatre L'Amistat de Mollerussa per a tots els pagesos afectats.

Artur Mas podria visitar la zona afectada dilluns

El president de la Generalitat, Artur Mas, per lal seva banda, podria visitar dilluns la zona afectada per veure de primera mà els danys causats sobre l'agricultura i el mobiliari urbà i per parlar amb pagesos i afectats, segons ha explicat avui el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, durant la reunió que aquest matí ha mantingut amb Vila, alcaldes de la zona, responsables dels sindicats agraris i els president de la Diptuació de Lleida, Joan Reñé.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...