18 abr 2012

Els productors de calçots, a punt de tancar una temporada "bona" per l'augment de preus

Aquest any la collita de calçots ha estat inferior a la d'anys anteriors, així ho ha explicat a Agronotícies el vicepresident de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçots de Valls, Sebastià Banús, qui ha afegit que ha estat un bon any pels productors, ja que aquesta menor oferta, unida a un augment de la demanda ha fet pujar els preus.


En aquest sentit, Banús ha explicat que la collita d'enguany ha estat inferior a la d'anys anteriors, trencant així la dinàmica ascendent de les últimes temporades. Les causes d'aquest descens productiu són, segons Banús, que es va plantar menys ceba (degut als preus de l'any anterior) i que algunes cebes també han produït menys calçots. Tot i això, aquest descens no s'ha notat tant a la IGP Calçots de Valls (que aplega productors de quatre comarques del Camp de Tarragona: l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès), on la disminució es situaria al voltant d'un 5%, tal i com ha explicat el seu vicepresident.
Pel que fa als preus, aquesta collita han estat "clarament més alts", segons Banús, ja que hi ha hagut una demanda superior a l'oferta, "especialment durant les setmanes de fred de finals de febrer i de finals de març", apunta el vicepresident de la IGP Calçots de Valls.
Així doncs, aquest augment del preu ha fet que aquest sigui un bon any pels productors, el que els hi ha permès capgirar els mals resultats de l'any anterior.
La IGP Calçots de Valls va néixer l'any 2001, tot i que la denominació de qualitat ja s'havia concedit al 1995, com a resposta a la demanda dels pagesos del Camp de Tarragona per aconseguir un reconeixement adequat a la qualitat del producte. Des d'aleshores, certifica que els calçots produïts sota el seu paraigües compleixen uns requisits de qualitat i han estat cultivats amb pràctiques tradicionals. El producte es pot reconèixer per estar lligat amb un fil blau, del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor. 
El procés productiu del calçot comença a finals d'agost o a principis de setembre, quan es planten les cebes (que normalment ja es compren per aquest fi). Tres setmanes després, aquestes ja tenen els primers grills, que s'han de "calçar", és a dir, cobrir-los amb terra. Aquest procés és el que dona nom a la hortalissa i es repetirà tres o quatre vegades més, a mesura que els calçots vagin creixent, fins a la recol·lecció, que tindrà lloc entre gener i abril, segons les condicions climàtiques. Tot i això, cada vegada és més habitual trobar els primers calçots al novembre, quan comencen també les primeres calçotades, unes festes la popularitat de les quals no para de créixer, traspassant ja fins i tot les nostres fronteres.


Este año la cosecha de calçots ha sido inferior a la de años anteriores, así lo ha explicado a Agronotícies el vicepresidente de la Indicación Geográfica Protegida (IGP
de Valls, Sebastià Banús, quien ha añadido que ha sido un buen año para los productores, puesto que esta menor oferta, unida a un aumento de la demanda ha hecho subir los precios. 
En este sentido, Banús ha explicado que la cosecha de este año ha sido inferior a la de años anteriores, rompiendo así la dinámica ascendente de las últimas temporadas. Los motivos de este descenso productivo son, según Banús, que se plantó menos cebolla (debido a los precios del año anterior) y que algunas cebollas también han producido menos calçots. Aún así, este descenso no se ha notado tanto a la IGP Calçots de Valls (que reúne productores de cuatro comarcas del Campo de Tarragona: el Alt Camp, el Baix Camp,el Tarragonès y el Baix Penedès), dónde la disminución se situaría alrededor de un 5%, tal y como ha explicado el vicepresidente de la entidad. 
Con respecto a los precios, durante esta cosecha han sido "claramente más altos", según Banús, puesto que se ha registrado una demanda superior a la oferta, "especialmente durante las semanas de frío de finales de febrero y de finales de marzo", apunta el vicepresidente de la IGP Calçots de Valls.  
Así pues, este aumento del precio ha hecho que este sea un buen año para los productores, lo que les ha permitido girar los males resultados del año anterior.
La IGP Calçots de Valls nació en el año 2001, a pesar de que la denominación de calidad ya se había concedido en 1995, como respuesta a la demanda de los agricultores del Camp de Tarragona para conseguir un reconocimiento adecuado a la calidad del producto. Desde entonces, certifica que los calçots producidos bajo su paraguas cumplen unos requisitos de calidad y han sido cultivados con prácticas tradicionales. El producto se puede reconocer por estar atado con un hilo azul, del cual cuelga una etiqueta numerada con el nombre del productor.
El proceso productivo del calçot empieza a finales de agosto o a principios de septiembre,cuando se plantan las cebollas (que normalmente ya se compran para este fin). Tres semanas después, estas ya tienen los primeros grillos, que se deben "calzar", es decir, cubrirlos con tierra. Este proceso es el que da nombre a la hortaliza y se repetirá tres o cuatro veces más, a medida que los calçots vayan creciendo, hasta la recolección, que tendrá lugar entre enero y abril, según las condiciones climáticas. Aún así, cada vez es más habitual encontrar los primeros calçots en noviembre, cuando empiezan también las primeras calçotades, unas fiestas la popularidad de las cuales no para de crecer, traspasando ya incluso nuestras fronteras. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...