16 abr 2012

Joan Caball: "Les grans multinacionals han enfonsat el mercat de la llet"



"Les distribuidores abusen de la posició dominant". Així de dur s'ha mostrat avui el coordinador general d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

En declaracions al programa Els Matins de TV3, Caball ha fet una fotografia del sector agrari català, fent especial incidència en la situació del sector lacti.

Segons el màxim responsable d'UP,  les grans multinacionals franceses  del sector de l'alimentació actuen "ensorrant el mercat català" per eliminar competidors, especialment en el sector de la llet, però també en el de l'oli i, fins i tot, en el dels ous. Caball ha posat com exemple els diferents preus que ofereix l'hipermercat francés Carrefour en funció de a quina banda de la frontera es trobi. Així, segons el secretari general d'UP, un cartró de llet d'una marca blanca pot arribar a costar menys de 35-37 cèntims al Carrefour de Figueres, mentre que al mateix supermercat a Perpinyà (ja en territori francès) no hi ha cap marca blanca de llet que tingui un preu inferior als 85 cèntims. Davant d'aquesta situació, Caball considera que aquestes empreses contribueixen a enfonsar el sector a nivell de preus. Per això, aposta per impulsar el comerç de proximitat, de manera que els pagesos puguin vendre els seus productes directament al conjunt de la ciutadanía i pels models associatius (com les cooperatives) que optin per la transformació, així com també per la recuperació dels mercats municipals.

Caball ha recordat que, en contra del tòpic, els pagesos catalans "viuen del mercat" i no tant d'ajudes, com passa en d'altres zones de l'Estat, on les subvencions tenen més pes. En aquest sentit, el responsable general d'UP ha remarcat que en el conjunt de la UE les subvencions suposes només un 30% del total del que perceben els pagesos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...