17 may 2012

ASAJA calcula una disminució de 260.000 tones d'ordi a la província d'Osca

El cereal presentava aquest aspecte fa un mes a la comarca de Monegros (Osca)                  Foto:Asaja Huesca
Aquesta no serà una bona collita d'ordi a la província d'Osca (Aragó). Segons les previsions del sindicat ASAJA, aquesta zona patirà enguany una disminució de 260.000 tones de producció en relació amb l'any passat per la forta sequera patida durant l'hivern, que les pluges de la primavera no han pogut corregir.Segons aquestes previsions, extretes d'un estudi elaborat per ASAJA per a la Comissió de Cereals Nacional, aquesta gran davallada en la producció es traduirà en 52 milions d'euros menys d'ingressos per a la collita d'ordi d'enguany. 
El president d'ASAJA Huesca, Fernando Luna, ha explicat a Agronotícies que la província d'Osca s'ha dividit en tres parts per tal d'elaborar l'estudi. Al  nord de la provincia, on els sembrat estan relativament bé, es podran collir entre 2.000 i 5.000 kg per hectàrea, a la part central, però les coses no pinten tan bé, ja que la collita es situarà entre els 0 i els 2.000 kg per hectàrea i, finalment, al sud d'Osca, on la situació és catastròfica, la collita serà zero. En aquesta zona sud de la província aragonesa, ja no és cosetxarà, tot i que en alguns camps es podria aconseguir un rendiment de 300 a 500 quilos per hectàrea, quantitat que Luna explica que es considera "irrecuperable". Segons Luna, la forta sequera patida durant l'hivern va deixar els camps en un estat molt crític, tant que en alguns casos, les pluges de finals d'abril (que van deixar a la zona entre 50 i 70 litres per metre quadrat) van arribar massa tard, quan les plantes ja estaven pràcticament mortes.
Davant d'aquesta situació s'ha sol·licitat el Decret de Sequera al Ministeri d'Agricultura i, amb el suport de la Comfederación Empresarial de la Provincia de Huesca (CEOS), també la declaració de zona catastròfica, atenent a l'elevat nombre de sectors afectats per la situació. No obstant, segons ha explicat Luna, de moment no han obtingut una resposta favorable ni del Ministeri d'Agricultura ni del de l'Interior (a qui han dirigit la declaració de zona catastròfica).


Imagen del cereal en la comarca Hoya de Huesca                                  Foto: ASAJA Huesca
La de este año no será una buena cosecha de cebada en la provincia de Huesca (Aragón). Según las previsiones del sindicato ASAJA, esta zona sufrirá este año una disminución de 260.000 toneladas de producción en relación con 2011 por la fuerte sequía sufrida durante el invierno, que las lluvias de primavera no han podido corregir. Según estas previsiones, extraídas de un estudio elaborado por ASAJA para la Comisión de Cereales Nacional, esta gran caída en la producción se traducirá en 52 millones de euros menos de ingresos para la cosecha de cebada de este año.
El presidente de ASAJA Huesca, Fernando Luna, ha explicado a Agronotícies que la provincia de Huesca se ha dividido en tres partes para elaborar el estudio. En el norte de la provincia, donde los sembrados están relativamente bien, se podrán recoger entre 2.000 i 5.000 kilos por hectárea, en la parte central, sin embargo, las cosas no pintan tan bien, ya que la cosecha se situará entre los 0 y los 2.000 kilos por hectárea y, finalmente, en el sur de Huesca, donde la situación es catastrófica, la cosecha será cero. En esta zona sur de la provincia aragonesa, ya no se cosechará, a pesar de que en algunos campos se podrían obtener unos rendimientos de 300 a 500 kilos por hectárea, cantidad que Luna explica que se considera "irrecuperable". Según Luna, la fuerte sequía sufrida durante el invierno dejó los campos en estado muy crítico, tanto que, en algunos casos, las lluvias de finales de abril (que dejaron entre 50 y 70 litros por metro cuadrado en la zona) llegaron demasiado tarde, cuando las plantas ya estaban prácticamente muertas.
Ante esta situación, se ha solicitado el Decreto de Sequía al Ministerio de Agricultura y, con el apoyo de la Confederación Emrpesarial de la Província de Huesca (CEOS), se ha pedido también la declaración de zona catastrófica, atendiendo al elevado número de sectores afectados por al situación. No obstante, según ha explicado Luna, de momento no han obtenido una respuesta favorable ni del Ministerio de Agricultura ni del de Interior (a quien se ha dirigido la declaración de zona catastrófica).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...