23 may 2012

La pedregada del cap de setmana danya més de 800 hectàrees de fruita de pinyol

La climatologia s'esta acarnissant aquesta setmana amb els pagesos del Pla de Lleida. Si diumenge va ser la pedra, que va afectar a 872 hectàrees de fruita de pinyol i més de 300 de cereal, dilluns va ser rel vent el que va danyar 266 hectàrees de cirerer i 330 d'albercoquer, segons xifres del departament d'Agricultura.
Les tempestes acompanyades de calamarsa que van tenir lloc el passat diumenge, des de mig matí fins a primeres hores del vespre van afectar al Pla de Lleida, tot i que amb una distribució irregular a tota la zona. La pedra, que no era massa gran, va caure barrejada amb molta aigua i els danys més considerables es van registrar en fruita dolça (sobretot pomeres) i en cereals de secà.
Pel que fa al vent, les fortes ràfegues que van bufar dilluns (van arribar als 85 km per hora en alguns punts) van ocasionar danys sobretot a la comarca del Segrià. Les principals espècies afectades són el cirerer i l'albercoquer, cultius que es troben en fase de recol·lecció. Els danys es poden traduir en la caiguda de fruits i en danys a la pell que es produeixen pel fregament amb les branques, amb la conseqüent pèrdua o devaluació comercial, segons fonts d'Agricultura.
També a l'Aragó el temps va fer de les seves. A Binèfar, per exemple, la pedra caiguda el dissabte a la tarda va danyar explotacions senceres de cereal.
Les xarxes anti pedra van evitar que els danys fòssin més grans

La climatología se está cebando esta semana con los agricultores del llano de Lleida. Si el domingo fue la piedra, que afectó a 872 hectáreas de fruta de hueso y a más de 300 de cereal, el lunes fue el viento el que dañó 266 hectáreas de cerezo y 330 de albaricoque, según cifras del departamento de Agricultura.
Las tormentas acompañadas de piedra que tuvieron lugar el pasado domingo, des de media mañana hasta primeras horas de la noche afectaron al llano de Lleida, a pesar de hacerlo con una distribución irregular en la zona. La piedra, que no era muy grande, cayó mezclada con agua y los daños más considerables se registraron en fruta dulce (especialmente manzanos) y en cereales de secano.
En lo referente al viento, las fuertes rachas que soplaron el lunes (llegaron a los 85 km por hora en algunos puntos) ocasionaron daños especialmente en la comarca del  Segrià. Las principales especies afectadas son el cerezo y el albaricoque, cultivos que se encuentran en fase de recolección. Los daños se pueden traducir en la caída de los frutos y en daños en la piel que se producen por el roce con las ramas, con la consiguiente pérdida o devaluación comercial, según fuentes de Agricultura.
También en Aragón el tiempo hizo de las suyas. En Binéfar, por ejemplo, la piedra caída el sábado por la tarde daño explotaciones enteras de cereal.






No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...