31 may 2012

Els productors de patates denuncien que el preu ha caigut un 61% en un any


El preu que es paga als productors per un quilo de patates ha caigut més d'un 60% en relació amb el 2011 perquè les grans cadenes de distribució prefereixen les patates velles franceses, que poden oferir a preus més baixos i fer servir com a producte reclam per atraure clients, segon va denunciar ahir Unió de Pagesos (UP).
El sindicat va explicar que a principis de maig es va iniciar la temporada de patates, amb les primerenques, que per sorpresa dels productors, es van pagar a 0,19 euros/quilo, xifra un 61% més baixa que la que van percebre l'any passat (quan es van pagar a 0,49). Des d'UP s'atribueix aquesta rebaixa en el preu al fet de que la gran distribució prefereix comercialitzar patates velles franceses (que compra entre 0,06 i 0,10 euros/quilo ja envasades) i que pot oferir a uns preus molt baixos (0,35 euros/quilo). Aquestes patates, no obstant, porten uns mesos en cambres de conservació i tenen una qualitat molt inferior a la de les patates noves autòctones, un fet del que el consumidor no sempre és conscient, ja que, segon UP, l'etiquetatge és ambigu i es presta a confusions. Per això, des del sindicat s'ha denunciat algunes d'aquestes empreses davant de l'Agència Catalana de Consum.


Jaume Costa, Toni Rovira i Josep Maria Coll han explicat la situació      Foto: UP 
El precio que se paga a los productores por un kilo de patatas ha caído más de un 60% en relación con 2011 porque las grandes cadenas de distribución prefieren las patatas viejas francesas, que pueden ofrecer a un precio más bajo y utilizar como producto reclamo para atraer clientes, según denunció ayer Unió de Pagesos (UP).
El sindicato explicó que a principios de mayo se inició la temporada de patatas, con las primerizas, que por sorpresa de los productores, se pagó a 0,19 euros/kilo, cifra un 61% más baja que la que percibieron el año pasado (cuando se pagaron a 0,49). Desde UP se atribuye esta rebaja en el precio al hecho de que la gran distribución prefiere comercializar patatas viejas francesas (que compra entre 0,06 y 0,10 euros/kilo ya envasadas) y que puede ofrecer a precios muy bajos (0,35 euros/kilo). Estas patatas, no obstante, llevan unos meses en cámaras de conservación y tienen una calidad muy inferior a la de las patatas nuevas autóctonas, un hecho del que el consumidor no siempre es consciente, ya que, según UP, el etiquetado es ambiguo y se presta a confusiones. Por ello, desde el sindicato se ha denunciando a algunas de estas empresas ante la Agència Catalana de Consum. 

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